Dubai i de Forenede Arabiske Emirater

Dubai er vigtig del af de Forenede Arabiske Emirater i Mellemøsten på den Arabiske halvø. Dubai er den mest populære emirat i De Forenede Arabiske Emirater, sammen med hovedstadet Abu Dhabi.

I 1820 indgik Storbritannien en aftale med de syv emirater, om at Storbritannien skulle stå for forsvars- og udenrigspolitikken i området. Denne aftale varede ved til d. 2. december 1971, hvor Storbritannien trak sig ud af aftalen og de seks emirater: Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Fujairah og Sharjah tilsammen dannede landet De Forende Arabiske Emirater (UAE). I løbet af 1972 tilsluttede emiratet Ras Al Khaimah sig til De Forenede Arabiske Emirater, og siden da har landet bestået af de syv emirater, med Abu Dhabi som hovedstad og Dubai som det største emirat. Landet grænser op til Oman, Saudi Arabien og Qatar.

Dubai er i vokseværk
I begyndelsen af 1960 blev der fundet olie i Dubai, men de klart største fund var i Abu Dhabi, som i dag eksporterer mere end to millioner tønder olie om dagen. Indtægterne bruges til at hjælpe befolkningen, samt bygge den infrastruktur der gør UAE og specielt Dubai til en metropol af verdensklasse. Nu i 2019 bor der næsten 10 millioner mennesker i UAE, med mere end tre millioner beboere fra over 200 af verdens nationer bosat i Dubai. Dubai adskiller sig meget fra de øvrige storbyer i området. Dubai har, modsat resten af området gjort sig uafhængige af olien. Resten af området, her i blandt Saudi Arabien, Qatar, Oman, Bahrain og Kuwait er i høj grad afhængige af olien, der bliver eksporteret til resten af verden. Hos mange af landende er dette deres største indtægtskilde. Dette er dog ikke tilfældet med Dubai, der har turismen som deres største indtægtskilde. Dubai havde f.eks. i år 2017 mere end 15 millioner besøgende og byen var den syvende mest besøgte by i år 2017. Dubai og særlig emiren, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum har altid haft store internationale ambitioner lige fra turisme, kunstig intelligens, ikoniske bygninger og banebrydende design, sport og samhandel, men har lagt kæmpe fokus på sikkerhed for alle og lige regler for alle. Det er næsten eventyrligt hvad UAE og Dubai har opnået på mindre end 50 år, med hjælp fra mennesker fra 200 af verdens lande. Dubai er t ikke i top tre globalt i forbindelse med bæredygtig udvikling ligesom Danmark typisk er, men hvis man ser på udviklingen af Dubai og hvor hurtigt den tager form, så går der bestemt ikke 50 år mere før Danmark og resten af verden får hård konkurrence. Derfor er det vigtigt allerede nu at begynde samarbejder som kan styrke begge lande og sammen føre dem videre.