Grøn vind fremover

Kører man en tur igennem det danske land, vil man med høj sandsynlighed kunne få øje på flere vindmøller. De har været en del af det idylliske billede, der har omfavnet vores land i mange år, og vi forbinder det ofte med det naturrige og ‘grønne’ Danmark. Vi ved alle, at vindmøller er til for at skabe energi, men hvor betydningsfulde er de egentlig, når det kommer til stykket? Svaret er ganske enkelt – vindmølleenergi er helt afgørende for en grønnere fremtid. Dette gælder verden over, og Danmark er på verdensplan blevet anerkendt for succesen med at omstille til et bæredygtigt og grønt samfund, særligt ved hjælp af vindmøller. Danmark satte i 2017 verdensrekord, hvor 43,4 pct. af den danske strøm blev produceret af vindmøller. Danmark er det land i verden, der dækker den største andel af vores elproduktion med grøn strøm fra vindmøller. Herudover er Danmark også europamester i eksport af energiteknologi. Danmark er det land i EU, hvor eksporten af energiudstyr udgør den største andel af den samlede vareeksport.

Danmark har sat sig nogle ambitiøse grønne mål for den nærmere fremtid. Heriblandt, at mindst 50% af Danmarks energibehov skal dækkes af vedvarende energi i 2030. For at dette skal kunne lade sig gøre, skal der flere vindmøller til. I 2012 blev det af et bredt politisk flertal vedtaget, at Danmarks hidtil største hav-vindmøllepark skulle bygges. Parken hedder Horns Rev 3, og blev indviet d.22 august 2019 på havnen i Hvide Sande. Effektiviteten af vindmøllerne er som aldrig før, og 425.000 danske husstande vil kunne få dækket deres elforbrug af den nye havvindmøllepark. Det er altså enorme kræfter havvindmøllerne kommer til at generere, og det bliver afgørende for en grønnere jord.

“Jeg er fascineret af, at naturens egne kræfter kan sikre os en ren fremtid. Horns Rev 3 er med til at sikre, at vi kan slukke for sort energi som kul, olie og gas, og nå regeringens mål om 70 pct. reduktion i klimaudledningerne i 2030,” siger klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Efter vedtagelsen af Horns Rev 3 samt fire andre havvindmølleparker, som skal bygges inden 2030, fastslår han ligeledes hvor vigtigt det er, at vi som førende land indenfor vindmølleenergi, viser vejen frem.

“Hver gang en ny havvindmøllepark kobles til, kommer vi tættere på et grønt Danmark. Og vi viser konkret, hvad vi mener med at tage et grønt globalt lederskab. Det lederskab skal vi udbygge,” siger Dan Jørgensen.

Vindmøllerne er ikke blot med til at sikre grøn energi. De er også med til at sikre vækst, eksport og danske arbejdspladser. Det er derfor vigtigt, at vi bliver ved med at bakke op om produceringen af flere vindmølleparker, samt inspirere andre til at gå samme vej ved at skabe grøn vind for en bedre fremtid.

 

Skrevet af Line B. Hjorth