Danmark som værtsland for Expo?

Verdensudstillingerne har forskellige størrelser, men for et lille land som Danmark er alle verdensudstillingerne store. I forbindelse med COP15, som var klimatopmødet i København i 2009, fik København (og dermed Danmark) en omtale og et vindue ud til den store verden. Omtale som dette er meget værdifulde, men dog skal man hele tiden være i kontakt med dem og komme med opfølgninger, for at de forbliver relevante og synlige.

Danmark som værtsland
En Expo i København er en af de måder hvorpå dette kunne ske. Argumentet kunne være, at Danmark som et lille land har den ideelle størrelse til at være forsøgsgrund for projekter, som senere vil skalere op på størrelser, som kan omfatte verdens største storbyer. Når man siger Expo, findes der heldigvis forskellige størrelser. De store Expo-events vil være problematiske for et land som Danmark at have plads til, da disse projekteres til at medfører over 70 millioner besøgende på en periode over et halvt år. Redningen er dog, at der findes mindre Expo events – som kun varer tre måneder, og kun vil resultere i 5 – 10 millioner besøgende. Det vil passe bedre til Danmarks kapacitet, og stadig indbringe den værdifulde internationale opmærksomhed.

Københavns ledelse har allerede henvendt sig til Danmarks ministre for at fremhæve, hvor vigtigt det ville være for Danmark, at vise verdenen hvordan et vedvarende energi-projekt, som ville omfatte en hel bydel (og senere en hel by) kunne udfolde sig succesfuldt. Det ville også være vigtigt for Danmark at følge op på det løfte, der blev lovet under CO15 klimatopmødet om, at København ville være CO2-neutral. Fokusset i en sådan situation er primært at blive helt fri for fossile brændstoffer og erstatte dem med ting som vind- og solenergi.

Ansøgninger er tidskrævende
Den generelle indstilling fra Danmarks politiske ledelse til, hvorledes København skulle blive værtsland for en af de mindre Expo-events i 2022 eller senere, er meget afslappet. Store beslutninger som involverer internationale forbindelser, kræver detaljerede og tunge beslutningsgrundlag, og disse tager tid at formulere og realisere. Ansøgningsfristen ligger nogle år før hvert Expo-event, så ansøgeren skal være ude i god tid. Hvis ikke Danmark når at komme med i puljen som værtsland, er der jo altid mulighed for at deltage som besøgende, hvilket også i en ganske høj grad vil kunne fremvise de skridt, som man har opnået hen imod den ambitiøse 2025-plan for CO2-neutralitet.

Håbet for Danmark er at blive grundlaget for at vise, hvordan man kan oprette en CO2-neutral struktur, som vil være mindst lige så profitabel og komfortabel som alle andre nuværende bybilleder, og ovenikøbet være fuldkommen renlig, hvad der angår fossile brændstoffer og alt andet. I denne forbindelse er det altså vigtigt, hele tiden at forblive relevante, for der er mange lande på internationalt plan, som er ivrige efter at skubbe denne grønne front fremad til praktisk udfoldelse.